Panelgesprek: Van de straat naar de raad

Goede, onafhankelijke journalistiek in de regio staat onder druk. De regionale dagbladen gaan in 2018 allemaal bezuinigen, lokaal is het beeld niet veel rooskleuriger.

Soms kiezen gemeenten ervoor om zelf verslaggevers in te huren om verslag te doen van hun gemeenteraadsvergaderingen. Maar begint regioverslaggeving bij een verslag uit de raadsvergadering of gaat het om het verhaal van de burger, ‘van de straat naar de raad’?

In gesprek met lokale journalisten en bestuurders

Publicist en onderzoeker Klaske Tameling gaat in gesprek met lokale journalisten, die als geen ander in staat zijn belangwekkende zaken van het publiek naar de politiek te brengen en met bestuurders, die hier profijt van hebben. Hoe doen lokale journalisten hun werk? Wat levert dat de gemeenschap op en welk effect heeft dat op het lokale bestuur? Hoeveel is ons dat waard? Hoe blijven lokale journalisten en redacties overeind en welke rol kan het lokale bestuur hierin spelen? Deze vragen komen aan bod in een debat, niet alleen aan tafel, maar ook met de zaal.

Met onder anderen:

  • Hans van Keken, journalist bij De Gooi en Eemlander, werkte als verslaggever een half jaar vanuit een probleemwijk in Soest.
  • Wijnand Nijs, bericht dagelijks vanuit Breda op de lokale site Bredavandaag.nl. en weet wat er speelt in de stad.
  • Robert Strijk, wethouder in Leiden, is initiator van het lokale mediafonds in Leiden.
  • Koos Maarleveld, programmamanager media bij de gemeente Den Haag.

Deze sessie wordt mogelijk gemaakt door de NVJ