New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

22 MEI 2019

DE REGIO VECHT TERUG

 • 00
  Days
 • 00
  Hours
 • 00
  Mins
 • 00
  Secs
HomeSpeakers

[ SPEAKERS ]

Sed condimentum tempus auctor. Etiam euismod dapibus odio eu congue. Maecenas eros lacus, tempus et pulvinar ac, commodo eget lacus. Curabitur ex non mi suscipit varius.

12:30 | Een nieuw tijdperk breekt aan voor de regionale journalistiek in het Verenigd Koninkrijk. Met The Local News Partnership zorgt de BBC ervoor dat regionale journalistiek wordt ondersteund. De omroep detacheert ongeveer 150 journalisten bij streekomroepen in het hele land, die lokale en regionale redacties bijstaan en gaten op de redacties opvullen. Onderwerpen die anders blijven liggen, kunnen dankzij deze regeling worden opgepakt. Hoofd van The Local News Partnership, Matthew Barraclough, vertelt hoe het initiatief tot stand is gekomen. Barraclough is sinds 1995 werkzaam bij de BBC als verslaggever, programmamaker en momenteel als redacteur van de regionale omroep BBC Tees in [...]

Lees verder

14:30 | Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed de afgelopen jaren onderzoek naar de nieuwsvoorziening in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het rapport Pas op! Breekbaar laat zien dat zelfs in de grootste steden van het land het nieuwsecosysteem voor verbetering vatbaar is. Vraag is daarbij of het een goed idee is om gemeente- en provinciefondsen op te richten ter ondersteuning van lokale journalistiek. René van Zanten, directeur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en Quint Kik, onderzoeker en auteur van het rapport, gaan in gesprek met initiatiefnemers en vertegenwoordigers van deze fondsen om na te gaan bij wat voor soort ondersteuning de lokale nieuwsvoorziening het meeste baat heeft.

Lees verder

16:00 | Onlangs heeft Follow the Money samen met de vier regionale omroepen van Noord- en Oost-Nederland de eerste Pitch gelanceerd. Bij dit project kan het publiek ideeën insturen voor onderwerpen waar Follow the Money journalistiek onderzoek naar zou moeten doen. Met de pitch met de meeste stemmen, die ook nog journalistiek haalbaar is, gaat de redactie daadwerkelijk aan de slag. Arne van der Wal van Follow the Money vertelt over deze samenwerking, het lopende onderzoek en wat daarvan te leren valt.

Lees verder

13:30 | Ik beloof! Dat spreken raadsleden uit bij de start van een nieuwe raadsperiode. Maar wat beloven ze de kiezer? Daar over gaat De Belofte van Omroep Gelderland. De komende vier jaar onderzoeken zij of raadsleden doen wat ze zeggen. Aan de hand van series verhalen die ze maken over de energietransitie, de zorg en het woningbeleid vertellen coördinator Bastiaan van Blokland en hoofdredactrice Sandrina Hadderingh over hoe zij op een nieuwe manier samen met lokale omroepen en het publiek, de lokale politiek als vanouds onder de loep nemen.

Lees verder

16:00 | Uitgever NDC heeft onder de noemer ‘Focus’ drie hyperlokale journalistieke platforms gelanceerd. Focus werkt als een start up binnen een grote uitgeverij. Doel is onder meer om een levendige gemeenschap op te bouwen die meebeslist en bijdraagt aan onderwerpen waar de redactie over schrijft. In deze sessie laten projectleider Douwe Wijbrands en verslaggever Jonathan Ploeg aan de hand van een bewogen verhaal over roeken- en kraaienoverlast zien dat deze gemeenschap er is en schetsen daarmee een interessant model voor de toekomst van verdiepende lokale journalistiek.

Lees verder

13:30 | Vier lokale omroepen die samen optrekken en verdiepende onderzoeksverhalen maken. Zo maakten zij onlangs een serie over de aanpak van seksueel misbruik binnen sportverenigingen. Het vereist een andere manier van werken. Een die voor de omroepen zelf uitkomst biedt omdat kosten, kennis en inzet gedeeld kan worden. Tegelijk brengt het ook de nodige weerstand, nu zij minder als verlengstuk en meer als tegenkracht van gemeentelijk bestuur fungeren. Thomas Kusters coördineert dit project en deelt samen met een verslaggever voorbeelden, tips en verhalen uit de praktijk.

Lees verder

14:30 | Spot on Stories is een Brabants collectief van drie freelance onderzoeksjournalisten. Ze kijken per project wat het verhaal nodig heeft en kiezen zo de juiste spot on vertelvorm en verspreidingsstrategie. Een podcast, serious game of toch een documentaire of spread in de krant? Door hier zorgvuldig over na te denken bereikt Spot on Stories een groter en diverser publiek. In deze sessie leer je hoe jij dit met wat kleine aanpassingen ook kunt doen met je eigen verhalen.

Lees verder

14:30 | Onderzoeksjournalisten Parcival Weijnen en Bram Logger zijn onder de naam SPIT een coöperatie van freelance onderzoeksjournalisten begonnen. Geen groot kantoor, dure website en marketingbudgetten, maar een professioneel zolderkamermodel gericht op journalistiek grondwerk en samenwerking. Aan de hand van hun onderzoek naar het storten van vuile grond in rivierbeddingen, vertellen Weijnen en Logger over de meerwaarde van deze manier van werken en schetsen ze hun ideale toekomstbeeld voor freelance onderzoeksjournalisten.

Lees verder